Vilket bredband är bäst för mig? [Varför fast bredband är bäst]

Om du frågar dig själv ”vilket bredband är bäst för mig” så har du kommit till rätt ställe. Det är nämligen svårt att veta. Här går vi igenom terminologin, och hjälper dig förstå vilka som är dom bästa alternativen som finns tillgängliga i dagsläget. Dessutom går vi igenom varför fast bredband är så mycket bättre än andra typer av bredband.

Innehåll

fast bredband

Varför är fast bredband bättre än andra bredband? 

Först måste vi fråga oss själva vilka typer av bredbandstjänster som finns tillgängliga.

Det finns flera olika typer av internettjänster som människor kan få i sina hem. Olika tjänster finns naturligtvis på olika områden.

Fast bredband kabel

Innan vi börjar, vill vi nämna termen ”bredband”. Bredband är en term som hänvisar till alla sorter av internetåtkomst. Generellt hänvisar det till allt som är snabbare än en internetanslutning som är kopplad genom din telefon.

En annan term som vi vill nämna är ”Mbps.” Mbps refererar till megabits per sekund, vilket är det vanligaste sättet att jämföra hastigheter mellan internettjänster. För de flesta som egentligen bara surfar lite enkelt i hemmet räcker en relativt låg mängd. Om tittar på internetvideos, vill du ha något snabbare.

 

Så vilka typer av internet finns tillgängliga? (Kom ihåg att inte alla dessa är tillgängliga på alla områden)

DSL är kort för Digital Subscriber Line. Det levereras till ditt hus via din redan befintliga telefonlinje. Generellt är DSL den billigaste formen av bredbandsinternet tillgängligt för ditt hem. De flesta DSL-anslutningar är tillgängliga med olika hastigheter upp till 25 Mbps. Den största nackdelen med DSL-tjänsten är att den helt bygger på avstånd. Ju längre du är från leverantören, desto långsammare är din tjänst (som en allmän tumregel).

Om du bor i en mindre stad där en lokal leverantör erbjuder DSL-tjänster, kan det faktiskt vara prisvärt, men det är tyvärr inte så vanligt i Sverige.

Kabelinternet levereras till ditt hem via din kabeltjänst. De annonserade hastigheterna för kabeltjänsten är högre än för DSL, ofta på 100 Mbps. Den stora nackdelen med kabel är dock att du faktiskt delar tjänsten med personer i ditt grannskap, vilket innebär att det kan vara mycket långsammare under upptagna tider. Det är sällan sant med DSL.

Om du kommer att använda ditt internet mest på kvällen, bör du hålla dig borta från det.

Satellitinternet levereras till ditt hem via en satellittjänst. Jämfört med de ovanstående är satellittjänsten långsam och stannar vanligen under 20 Mbps. Vår erfarenhet av satellittjänster är att dom ofta har korta avbrytningar i tjänsten, vilket är mycket frustrerande.

Om du bor på ett landsbygdsområde kan satellit ibland vara ditt enda alternativ för bredbandstjänst.

Fiberoptisk internet – ibland kallad FiOS – finns i många områden och det är extremt snabbt. I allmänhet fungerar fiberoptiska tjänster mycket som en DSL-tjänst, men de kan erbjuda hastigheter upp till 1 Gbps, och det blir bara snabbare i och med att tekniken förbättras. Om detta är tillgängligt i ditt område, är priserna jämförbara med DSL, men du betydligt bättre hastighet.

Så, för att sammanfatta, för hemanvändning för de flesta människor, är fiberoptiskt internet verkligen bäst. Om det inte är tillgängligt, skulle vi leta efter en kabeltjänst eller ADSL.

 

Vilket bredband är bäst för mig?fast bredband

Som nämnt ovan, skulle vi rekommendera fiber bredband om det är tillgängligt för dig. Det är det absolut bästa alternativet för internet i Sverige. Men innan du bestämmer vilken mängd du behöver, bör du fråga dig själva några ytterligare frågor.

Vilken typ av användare är jag?
Inte allt bredband skapas lika. Med en rad super-snabba fiberpaket att välja mellan, finns det mycket att ta tag i när du letar efter en produkt som uppfyller dina behov.

För att hjälpa dig att göra det bästa köpbeslutet har vi skapat en guide som bör hjälpa dig bestämma vilken mängd data du behöver.

 

Bredband för nybörjare

Om du bara har börjat och inte vet vad du ska göra på internet, är det en bra idé att välja bredbandstjänst på ingångsnivå. På så sätt undviker du att betala för super snabba hastigheter som du kanske inte behöver om allt du gör är att kolla e-post eller titta på det udda YouTube-klippet.

Att starta litet och arbeta dig uppåt är en bättre satsning för nybörjare än att köpa för mycket: Om du senare behöver en snabbare och dyrare bredbandsprodukt med en betydande nedladdningshastighet kommer din fiberleverantör tillåta dig att uppgradera ditt kontrakt. Nedgradering från en dyr produkt till en billigare är i allmänhet dock inte tillåten.

Nästan alla leverantörer erbjuder något slags billigt alternativ som är idealt för nybörjare. Vi skulle rekommendera att införskaffa ett fiberbredband på under 30Mbit/s om du känner att du passar in i den här kategorin.

 

Bredband för film- och TV-streaming och spelare

Om du gillar att ladda ner HD-filmer eller om du använder en omfattande användning av TV-streamingtjänster som Netflix eller Amazon Prime Video, är du klassad som en tung användare. Detsamma gäller för om du använder mycket peer-to-peer-programvara, eller är en stor fan av onlinespel eller ständigt strömmar eller hämtar musik.

Om det här låter som du är det viktigt att du väljer ett paket med obegränsad nedladdningsgräns, och en hög hastighet. Det betyder att du kommer att vara fri att njuta av webben som du vill utan att oroa dig för att överskrida din summa och hämta extra avgifter eller få en långsammare anslutning som du begränsats av din leverantör.

Tunga användare kommer garanterat vilja ha fast fiber bredband, framför allt ett som är bäst i test. Fiber är snabbare än standard bredband och innebär att du kan ladda ner filmer, musik och spel mycket snabbare, så att du får mer tid att göra vad det än är du gör.

De flesta leverantörer erbjuder obegränsade nedladdningsalternativ, speciellt med fiber bredbandsprodukter, nuförtiden.

För denna kategori skulle vi rekommendera över 50Mbit/s.

 

Bredband för familjerTV familj

Familjer är också nästan säkert klassificerade som tunga användare, särskilt i hem med tonåringar.

Med fyra eller fler personer i ett hushåll, som alla brukar använda en rad webbaserade prylar och går online samtidigt, kommer ni inte att vilja begränsa er.

För denna kategori rekommenderar vi också över 50Mbit/s.

 

Vilket bredband är bäst där jag bor?

Finns fiber bredband tillgängligt i mitt område?

Det finns ett mycket enkelt sätt att ta reda på det. Gå in på Ownits hemsida och skriv in din address. De berättar omedelbart om du kan få super snabbt fiber bredband.